příprava filtrované kávy

Domácí příprava kávy – snadno a levně

18. 9. 2018 | Katka

Opravdu dobrou kávu jen v kavárně? Kdepak, kvalitní a chutnou kávu si snadno připravíte i doma. K přípravě kávy není nutně potřeba mít drahý espresso kávovar. Vystačíte si s mnohem levnějším a jednodušším vybavením, např. french pressem, moka konvičkou nebo džezvou. Příprava filtrované kávy je velmi snadná!

Domácí příprava kávy – snadno a levně
4.7 (93.33%) 6

Pokud trváte na přípravě pravého italského espressa, bez drahého vybavení se bohužel neobejdete. Potřebujete kávovar, který bude schopný udržet správný tlak a teplotu vody, a pořádný mlýnek. Počítejte tak s investicí přes 10 tisíc. Kávu si ovšem můžete vychutnat i díky jiným, a mnohem levnějším způsobům přípravy.

Chcete ochutnant naši kávu?

Zanechte nám zde svůj e-mail a my vám dáme vědět,
až se bude konat veřejná ochutnávka

Rozdíl mezi přípravou espressa a níže uvedenými druhy přípravy není jen v ceně vybavení. Základní rozdíl tkví v samotném způsobu přípravy – espresso se připravuje pomocí tlaku, bez něj extrakce neproběhne. Ostatní způsoby jsou založené na „obyčejné“ filtraci. Pojďme se tedy podívat, jak připravit filtrovanou kávu.

Mlýnek se vyplatí vždy

French press

Aeropress

Moka konvička

Džezva

Chemex

Hario V60

Kvalitní mlýnek na kávu

Z dražšího vybavení se rozhodně vyplatí pořídit si pořádný mlýnek. Je lepší kupovat zrnkovou kávu, kterou si před vařením čerstvě umelete. Pokud budete kupovat už mletou, musíte s počítat s tím, že rychleji ztrácí svou chuť a vůni. Je důležité ohlídat, abyste si skutečně koupili mlýnek – některé levnější výrobky jsou ve skutečnosti spíše „drtiče“ a nemelou kávu rovnoměrně, některé kusy zrnek jsou větší jiné menší.

U správného mlýnku již pomletá zrnka propadávají dolů a výsledkem je tak soudržná, stejně hrubě namletá káva. Při louhování (extrakci) kávy je hrubost mletí velmi důležitá, výrazně totiž ovlivňuje výslednou chuť nápoje. Je také dobré ohlídat, aby mlýnek neměl kovové čepele, protože ty mají tendenci se mletím zahřívat, a to při mletí nechceme. Ideální volbou je elektrický mlýnek na kávu s mlecími kameny, případně s keramickými čepelemi.

French press

Náročnost přípravy: ⭐

Doba přípravy: 5 minuty (extrakce 4 min)

Množství kávy: 30 g

Hrubost mletí: velmi hrubé

Množství vody: 0,5 l

Teplota vody: 93 °C

Příprava kávy vy french pressu je asi tím nejjednodušším způsobem, který existuje. Zjednodušeně řečeno stačí pouze mletou kávu zalít horkou vodou, chvíli počkat a káva je hotová. Je ale dobré dodržet pár základních pravidel. Zaprvé, hrubost mletí kávy – měla by připomínat krupicový cukr. Namelte ji ideálně během doby, kdy ohříváte vodu, tedy těsně před samotnou přípravou.

Dále je potřeba dodržet správnou teplotu vody, která by neměla být vroucí. Stačí ji nechat přejít varem a chvilku počkat, až zchladne na cca 93 °C. Do french pressu nejdříve nalijte jen část horké vody, zhruba dvojnásobek množství, než co máte kávy (např. 35 g kávy zalijte 70 g vody). Počkejte tak půl minuty a až pak do french pressu nalijte zbytek vody. Káva tak plně rozvine své aroma a odmění vás krásnou vůní (pokud jste samozřejmě neváhali investovat do kvalitních zrnek).

Píst se sítkem stlačte těsně pod hladinu a 3,5 min nechte louhovat. Dohromady vám čas louhování má dát 4 min, určitě ne víc. Jemně stlačte píst ke dnu a hotovou kávu nalijte do šálku. Pokud vám v šálku plave „prach“, pravděpodobně jste kávu namleli příliš najemno. Kávu slijte z french pressu všechnu, nenechávejte si ji na potom. Přelouhovala by se a chuť by už nestála za nic.

příprava kávy french press

Aeropress

Náročnost přípravy: ⭐

Doba přípravy: 2 minuty (extrakce 15–30 s, dle chuti)

Množství kávy: 20 g

Hrubost mletí: jemné i hrubé (dle preferencí)

Množství vody: 300 ml

Teplota vody: 93 °C

Zřejmě nejmladší způsob přípravy kávy, který v sobě kombinuje filtrování přes papír a zároveň využití tlaku. Jeho výhodou je, že si můžete pohrát s množstvím mleté kávy, hrubostí mletí a dobou louhování. Příprava je skoro tak jednoduchá jako u french pressu.

Máte dvě možnosti, jak aeropress použít, a to buď filtrem nahoru (klasická metoda) nebo filtrem dolů (obrácená metoda). Oboje má své a ani jednu nelze prohlásit za jedinou správnou. Pokud budete mít aeropress filtrem dolů, voda jím začne protékat okamžitě a káva se nestihne zcela vylouhovat. Při obráceném postupu se zase častěji stává, že píst zachycuje kousky zrnek a ta pak aeropress zevnitř odírají, čímž se rychleji opotřebovává.

Při klasické metodě se do sítka vloží papírový filtr, který je potřeba navlhčit vodou. Jednak bude v sítku dobře držet a jednak ho káva neucpe. Aeropress postavte filtrem na šálek, nasypte mletou kávu a zalijte vodou o teplotě 93 °C (jako u french pressu, opět stačí tak půl minuty počkat, až voda zchladne). Počkejte asi 15 vteřin, důkladně kávu promíchejte, nasaďte píst a pomalu stlačte směrem dolů, dokud nebude všechna káva v šálku.

Při obrácené metodě nejprve do aeropressu (postaveného vzhůru nohama na píst) nasypeme mletou kávu, kterou zalijeme horkou vodou. Kávu louhujeme skoro půl minuty, poté na aeropress zašroubujeme sítko s navlhčeným papírovým filtrem, otočíme ho a postavíme na šálek. Konec je stejný, opět opatrně stlačíme píst dolů a během chvilky je káva hotová.

Moka konvička

Náročnost přípravy: ⭐ ⭐

Doba přípravy: 5 minut (extrakce cca půl minuty)

Množství kávy: na naplnění filtru

Hrubost mletí: jemné až střední

Množství vody: podle velikosti konvičky

Teplota vody: téměř vroucí

Pomocí moka konvičky si lze připravit filtrovanou kávu velmi podobnou espressu. Celý proces je založen na principu tlaku vodní páry, tlak ovšem není zdaleka takový, jaký dokáže vyvinout specializovaný espresso kávovar. Kávou navíc prochází vroucí voda, chuť výsledného nápoje je tedy lehce nahořklá.

Do spodní části moka konvičky nalijte vodu až k pojistnému ventilu. Nesmí být studená, ideálně by měla být téměř vroucí, protože čím déle ji budete v konvičce zahřívat, tím spíše si svou kávu spálíte. Filtr celý naplňte mletou kávou. Měla by být mletá jemněji než pro french press, ale ne tak jemně jako na klasické espresso. Kávu ve filtru neumačkávejte, voda by nemusela protéct a moka konvička by vám pak všechno „vyprskla“.

Přišroubujte horní část moka konvičky, postavte na sporák a začněte zahřívat na mírném ohni. Teď přichází fyzika – voda ve spodní části se začne odpařovat a pára svým tlakem postupně vytlačí horkou vodu ventilem skrz filtr s mletou kávou do horní části moka konvičky. Proto je potřeba vařit mírně, aby vás prskající voda neopařila. Že je hotovo poznáte podle zvuku, po pár pokusech to už sami poznáte. Hlavně moka konvičku hlídejte a ke konci neotvírejte víčko, prskající káva by vás mohla opařit.

moka konvička

Džezva

Náročnost přípravy: ⭐ ⭐ ⭐

Doba přípravy: 15 minut (extrakce po celou dobu vaření)

Množství kávy: cca 6 g / 100 ml

Hrubost mletí: extra jemné

Množství vody: podle velikosti nádoby (2/3 jejího objemu)

Teplota vody: těsně pod bodem varu

Džezva je u nás nejméně rozšířená, ačkoliv je jedním z nejstarších způsobů přípravy kávy. Zcela běžná je v Turecku, Řecku a arabských zemích. Pozor, rozhodně se ji nepleťte s klasickým českým „turkem“, s tím opravdu nemá nic společného. Zajímavé je, že v přípravě kávy pomocí džezvy se dokonce pořádají soutěže.

Příprava kávy v džezvě má několik specifik. Prvním je, že se kávová sedlina neodděluje od výsledného nápoje žádným filtrem. Dalším je velmi jemná hrubost mletí kávových zrnek, prakticky až na prach. Poslední odlišností je, že se káva z džezvy běžně sladí, případně koření. Při tradiční přípravě se džezva zahřívá v horkém písku a nikoliv na otevřeném ohni.

Džezvu naplňte studenou vodou, přidejte kávu a cukr a začněte pomalu zahřívat. Ve chvíli, kdy se na hladině objeví pěna a káva začne kypět, okamžitě stáhněte oheň, pěnu jemně sklepněte a nechte klesnout. Poté opět zahřívejte. Celkem by káva měla vzkypět 3x, ale neměla by se vařit. Před servírováním nechte kávu chvíli odpočinout, spadne pěna a kávová sedlina se usadí u dna. Nalévejte opatrně, aby se sedlina nedostala do šálků.

Chemex

Náročnost přípravy: ⭐

Doba přípravy: 5 minut (extrakce cca 4 min)

Množství kávy: 30 g

Hrubost mletí: hrubé

Množství vody: 0,5 l

Teplota vody: 93 °C

Pro skutečně fajnšmekry uvádíme i chemex, který stále ještě patří k těm méně známým metodám přípravy kávy. Přitom lze rozhodně označit za nejelegantnější, mohli byste si ho snadno splést s designovou vázou na květiny. Princip je až trapně jednoduchý – do skleněné nádoby se vloží papírový filtr, do něj namletá káva, skrz kterou prolijeme horkou vodu, a je hotovo!

Káva se v tomto případě mele nahrubo, měla by konzistencí připomínat mořskou sůl. Důvodem je fakt, že horká voda musí protéct celým množstvím kávy, než se dostane k ústí na špičce papíru. Pokud byste ji namleli příliš jemně, výsledná chuť by byla příliš hořká.

Papírový filtr vložte do horní části nádoby, skládanou stranou na ústí, a důkladně propláchněte horkou vodou. Nejenže ho tak zbavíte nežádoucí papírové chuti, ale zároveň nahřejete nádobu na kávu a vlhký filtr navíc bude v ústí chemexu lépe držet. Vodu vylijte a do filtru nasypte umletou kávu. Spařte malým množstvím vody o teplotě 93 °C tak, aby se káva jen namočila. Jakmile káva začne pouštět bublinky oxidu uhličitého, krouživým pohybem dolévejte zbytek vody, dokud všechna nepřekape. Překapávání by mělo zabrat zhruba 4 min, podle množství nápoje.

Hario V60

Náročnost přípravy: ⭐

Doba přípravy: 5 minut (extrakce cca 3 min)

Množství kávy: 30 g

Hrubost mletí: středně hrubé

Množství vody: 0,5 l

Teplota vody: 93 °C

Kromě chemexu nesmíme zapomenout na dalšího zástupce z řady překapávačů, a to Hario V60. Firma Hario je naprostou klasikou a špičkou ve svém oboru. Jejich původní dripper (ang. drip znamená překapávat) byl vyrobený ze skla, dnes už firma nabízí i měděnou, keramickou a nerezovou variantu. Na trhu naleznete i plastový dripper pod jménem Chytráček. A ještě k názvu V60: nejedná se o nijak záhadnou zkratku. „V“ označuje tvar dripperu a „60“ je zase úhel, který svírají stěny.

Příprava se téměř neliší od chemexu, princip je úplně stejný – do papírového filtru, který řádně propláchneme vodou, nasypeme odpovídající množství kávy, spaříme malým množstvím horké vody o teplotě 93 °C a krouživým pohybem dolijeme zbytek vody. Protože káva není v tomto případě namletá tak hrubě jako pro chemex, stačí k louhování 3 minuty. Pro tento konkrétní způsob přípravy pro vás naši kolegové z Itálie dokonce připravili krátké video:

TIP

Může se stát, že i když dodržujete všechny doporučené postupy, stejně to pořád „není ono“. Než začnete měnit vybavení, zkuste použít jinou vodu. Každá voda má jiné chuťové vlastnosti a chuť kávy dokáže ovlivnit více, než si možná myslíte. Ideální je používat filtrovanou vodu, městská je upravovaná chlorem a na chuti může být znát. Použít se dá i balená voda, samozřejmě neperlivá a neminerální.

U všech typů příprav platí, že ačkoliv jsou pro ně daná jistá pravidla, je potřeba se řídit hlavně individuální chutí. Někomu chutná káva spíš jemnější, pak je lepší mlít ji víc nahrubo. Jiní zase mají rádi kávu hořkou, čehož se dá docílit naopak jemnějším mletím nebo delší dobou extrakce. Stejně se to má s mlékem. Důležité je, abyste si na své kávě pochutnali, spíš než aby byla podle příručky. 😊

Spousta z nás si chce dobrou kávu dopřát nejen doma, ale i v kanceláři. Není nic jednoduššího, než pronájem profesionálního kávovaru, který zvládne i espresso. Plně automatické kávovary s mlýnkem na zrnkovou kávu připraví šálek za vás.

chemex

Domácí příprava kávy – snadno a levně
4.7 (93.33%) 6

Autor: Katka
Sdílet:

Okomentujte článek v diskuzi!

Sledujte nás na Facebooku
Nejlepší káva
montenero supremo káva espresso
Caffè Montenero Supremo
montenero brazil brazilská káva
Caffè Montenero Brazil

Co musíte o kávě vědět?

Přejít na blog
Poptávkový formulář
20, 50

Ozveme se vám do jednoho pracovního dne

GDPR complaint Jméno, email, telefon jsou nutné položky, pro následnou komunikaci s pověřenou osobou. Data nejsou poskytovány třetí straně