italská kavárna

Italská káva: 5 tipů, jak pít kávu jako Ital

7. 11. 2018 | Katka

Pití kávy má v Itálii velmi silnou tradici. Neexistuje snad žádná jiná země, která by si na kávové kultuře tak zakládala. Den se tu odvíjí podle jasně daných kávových rituálů – a jich neznalý turista je okamžitě odhalen. Podívejte se na naše tipy, jak pít kávu jako opravdový Ital. Navíc vám představíme 5 oblíbených druhů italské kávy.

Italská káva: 5 tipů, jak pít kávu jako Ital
5 (100%) 1

Italové o sobě s oblibou prohlašují, že jejich země je kolébkou kávy, a v jistém ohledu je to rozhodně pravda. Ačkoliv se káva pěstuje v jiných zemích, Itálie dala světu tradici její přípravy. Italové jsou na svou kávovou kulturu dokonce natolik hrdí, že Starbucks zde otevřel svou první pobočku až letos, skoro 30 let po založení firmy.

Chcete ochutnant naši kávu?

Zanechte nám zde svůj e-mail a my vám dáme vědět,
až se bude konat veřejná ochutnávka

5 tipů, jak pít kávu jako Italové

Druhy kávy typické pro Itálii

Když se káva v 16. století dostala poprvé do Benátek, byl z toho poprask. Dnes se nám to může zdát úsměvné, ale kněží ji tehdy považovali za hříšný nápoj od samotného ďábla. Káva byla ovšem lukrativní komodita a brzy se stala nápojem, který si mohli dovolit jen bohatí. S rozvojem kolonialismu Evropané zakládali vlastní kávové plantáže, díky kterým cena klesla a káva se tak rozšířila do všech společenských vrstev. Byla to právě Itálie, kdo dal světu legendární bialetku a kde vznikl přístroj pro přípravu espressa v podobě, jakou známe dnes.

Jak to tedy udělat, abyste v Itálii nebyli za neznalé turisty?

5 tipů, jak pít kávu jako Ital

#1 Kávu s mlékem jedině ráno

Pro pití kávy existuje v Itálii několik pravidel. Zaprvé, káva s mlékem se pije jen ráno, maximálně do 11 hodin. Takže při objednání cappuccina po obědě si od číšníka vysloužíte k objednávce úšklebek, navečer se klidně může stát, že vám ho v kavárně nepřipraví vůbec. Po obědě je přípustné dát si espresso macchiato, večer už se obvykle pije jen espresso.

#2 Un caffè, per favore!

V Česku nestačí říct jen „Kávu, prosím!“ Číšníkovi budete muset vysvětlit jakou. V Itálii platí, že caffè automaticky znamená espresso. Italského číšníka úspěšně zmatete žádostí o piccolo a možná bude překvapen, pokud si objednáte latte. Pak vám totiž donese sklenici obyčejného mléka.

#3 Káva se pije hned

Tradice velí, že čas od objednávky po zaplacení a vypití kávy zabere 2 až 3 minuty. Filozofií espressa je rychlé vypití na jeden doušek vestoje. Pravý Ital si spíše užívá posezení s ranní nebo večerní kávou s rodinou a přáteli.

#4 Káva s sebou je barbarství

Poproste o kávu s sebou a obsluha půjde téměř jistě do kolen. Pít kávu za chůze, jak to máme ve zvyku např. u nás, je pro Itala naprostá neúcta a barbarství. Káva se vychutnává v poklidu s rodinou nebo přáteli a když už Ital cestou do práce zatouží po doušku, dá si na baru espresso.

#5 Regionální varianty kávy

Itálie je veliká země a nikoho tak nepřekvapí, že v prakticky každém regionu vám nabídnou svou místní kávovou specialitu. V oblasti Marche ochutnejte caffè anisette, espresso s příchutí anýzu, Neapol zase nabízí kávu ochucenou oříškovým krémem. Trento je pověstné svým nadýchaným cappuccino Viennese, které se podává s čokoládou a skořicí. Zajímavou variantu mají i na Sicílii, kde arabský vliv dal vzniknout caffè d’u parrinu, kávě ochucené hřebíčkem, skořicí a kakaem.

Druhy kávy typické pro Itálii

Některé druhy kávy jsou běžné pouze v Itálii a u nás v kavárně na ně natrefíte jen výjimečně, což je opravdu škoda. Schválně, pokud jste nebyli v Itálii na dovolené, znáte je?

U každého nápoje pro vás máme i návod k přípravě. U všech budete k přípravě potřebovat dávku espressa. Pokud si potřebujete přípravu espressa osvěžit, přečtěte si náš návod. U všech nápojů navíc naleznete i video návod od našich kolegů z Itálie 🙂

Bicerin

Marocchino

Mocacchino

Shakerato

Coffee Mousse

Caffettiera napoletana

Bicerin

Specialita z Turína, kterou prostě musíte ochutnat. Bicerin v místním nářečí znamená „sklenička“. V šálku bicerin nikdy nedostanete, jinak byste si nemohli vychutnat pohled na krásně oddělené vrstvy čokolády, espressa a mléka. V Turíně na něj zajděte do Caffè Al Bicerin, nejstarší stále fungující kávárny ve městě.

Příprava: Budete potřebovat skleničku o objemu cca 150 ml. Nejprve si připravte horkou čokoládu. Nasekejte hořkou čokoládu na kousky (nebo i jinou, dle své chuti) a rozpusťte ji ve vodní lázni s trochou mléka. Horkou čokoládu nalijte do skleničky a rozetřete po stěnách. Okraj skleničky můžete pro ozdobu namočit do drcených lískových oříšků. Přímo do skleničky připravte dávku espressa a navrch ozdobte vrstvou smetany nebo mléčné pěny.

Marocchino

Navzdory svému jménu nemá s Marokem nic společného. Marocchino je totiž označení jemné kůže světle hnědé barvy, kterou alexandrijská firma Borsalino podšívala své slavné klobouky. Právě podobnost s barvou této kůže inspirovala baristy z Alexandrie k pojmenování nového nápoje.

Příprava: Marocchino se stejně jako bicerin tradičně připravuje do skleničky o objemu cca 150 ml, aby vynikly jednotlivé vrstvy ingrediencí. Nejprve na dno nasypte trochu kakaového prášku, potom přímo do skleničky připravte jednu dávku espressa. Na cremu nasypte další vrstvu kakaového prášku a zalijte cca 30 ml jemné mléčné pěny. Můžete se setkat i s variantou, kdy se druhá vrstva kakaového prášku sype až na mléčnou pěnu.

Mocacchino

I tento nápoj je kombinací espressa, čokolády a mléka. Příprava je prakticky totožná s bicerinem, může se samozřejmě regionálně lišit. Občas ho na kavárenském lístku najdete jako Caffè mocha. Pojmenování totiž dostal podle přístavního města Mocha v Jemenu, které kdysi bývalo jedním z největších center kávového obchodu.

Příprava: Oproti bicerinu se mocacchino často připravuje do sklenice o objemu cca 300 ml, stejně jako caffè latte. Do 1/3 sklenice nalijte horkou čokoládu, přímo na ni připravte dávku espressa. Zbytek sklenice naplňte šlehačkou nebo napěněným mlékem. Můžete narazit i na variantu, kdy je dávka espressa smíchána s horkou mléčnou pěnou ozdobenou čokoládovým sirupem.

Shakerato

Jak už z názvu vyplývá, Shakerato se připravuje v šejkru. Sluší mu elegantní vysoká sklenička na Martini a podává se jedině řádně vychlazené, je proto ideální během letních dnů. Byť je to drink, neobsahuje žádný alkohol, takže si ho v klidu můžete dopřát opravdu kdykoliv. Kdo chce, může si chuť zpestřit oblíbeným sirupem, např. vanilkovým, mátovým, apod.

Příprava: Nejprve naplňte šejkr i skleničku ledem a nechte chladit. Připravte si dávku espressa, můžete jej extrahovat o trochu déle než obvykle. Ze šejkru vysypte led, nalijte espresso, oslaďte trochou tekutého cukru, vložte cca 7 nových kostek ledu a důkladně protřepejte. Cílem je třepat tak dlouho, dokud káva nebude mít krémovou konzistenci. Ze skleničky vysypte led a hotový drink do ní přeceďte.

Coffee Mousse

Stejně jako v případě Shakerata se jedná o vychlazené espresso, liší se ale ve způsobu přípravy. Coffee Mousse nepřipravujeme v šejkru, ale pomocí mixéru. Do mixovací nádoby k dávce espressa (opět extrahované o trochu déle, než obvykle) přidejte 3 až 4 kostky ledu. Podle chuti oslaďte tekutým sirupem a mixujte. Během mixování bude textura postupně houstnout. Hotové Coffee Mousse přeceďte přes sítko do skleničky na stopce a podávejte.

Caffettiera napoletana

Poslední místo v našem výčtu zaujímá speciální konvička na přípravu kávy. Jak její jméno napovídá, vznikla v Neapoli v 18. století. Vzhledově se podobá podstatně známější moka konvičce, jejich princip je ale odlišný – zatímco moka konvička je založena na principu tlaku páry, napoletana využívá prosté gravitace, stejně jako klasické drippery. Příprava kávy v této konvičce vyžaduje čas a dodnes je rituálem, který si Neapol hýčká jako své kulturní dědictví.

Konvička má tři části: nádobku na vodu, nerezový filtr na kávu a nádobku na hotovou kávu opatřenou nalévací hubičkou. Na rozdíl od moka konvičky, která poklidně stojí celou dobu na plotýnce, je napoletanu potřeba během přípravy kávy otočit vzhůru nohama. Není ale třeba se bát, příprava je opravdu jednoduchá.

Nejprve naplňte nádobku bez hubičky horkou vodou. Z filtru odšroubujte víčko a naplňte jej mletou kávou (5–6 g na šálek). Kávu namelte středně hrubě, ne tak jemně jako na espresso. Mohlo by se pak stát, že by voda těžko protékala. Filtr opět uzavřete, nasaďte jej na nádobku s vodou a na něj postavte nádobku s hubičkou. Konvičku postavte na plotýnku a zahřívejte.

Když začne z boční dírky unikat pára, je to signál, že voda je už vroucí. Vypněte plotýnku a počkejte zhruba 2 minuty, než voda zchladne na cca 94°C. Chyťte držadla obou nádobek a celou konvičku otočte vzhůru nohama. Nyní je potřeba počkat, až všechna voda překape skrz filtr do dolní nádobky. Pokud jste naplnili vodou celou nádobku, potrvá to tak 5 až 6 minut. Poté stačí odšroubovat a káva je připravena k podávání.

 

Narazili jsme při svých cestách po Itálii na specialitu, kterou jsme nezmínili? Napište nám, co to bylo 🙂

Italská káva: 5 tipů, jak pít kávu jako Ital
5 (100%) 1

Autor: Katka
Sdílet:

Okomentujte článek v diskuzi!

Co musíte o kávě vědět?

Přejít na blog
Poptávkový formulář
control; ?>

Ozveme se vám do jednoho pracovního dne

GDPR complaint Jméno, email, telefon jsou nutné položky, pro následnou komunikaci s pověřenou osobou. Data nejsou poskytovány třetí straně