ruční mlýnek na kávu, zrnková káva

Meleme, meleme kávu…

17. 10. 2018 | Katka

Pár tipů pro správné mletí kávy jsme už zmínili v předchozích článcích o espressu a domácí přípravě kávy. Rozhodli jsme se ale, že si zaslouží samostatný příspěvek. Vždyť hrubost mletí kávy ovlivňuje výslednou chuť v šálku snad víc, než cokoliv jiného.

Meleme, meleme kávu…
4.6 (92%) 5

Chuť kávy ovlivňuje několik věcí – druh a kvalita kávových zrnek, hrubost mletí a především pak sám člověk. My sami si podle své chuti můžeme rozhodnout, jak si kávu připravíme. Pojďme se společně podívat, jak na to!

Chcete ochutnant naši kávu?

Zanechte nám zde svůj e-mail a my vám dáme vědět,
až se bude konat veřejná ochutnávka

K čemu je dobré mít vlastní mlýnek

Elektrický nebo ruční mlýnek?

Hrubost mletí

K čemu je dobré mít vlastní mlýnek na kávu?

Jednoduchá odpověď – aby byla káva při přípravě co nejčerstvější. Jakmile kávová zrnka namelete, okamžitě začnou ztrácet svou vůni. Pro nejlepší chuťový zážitek je proto nejlepší kupovat zrnkovou kávu, a to takovou, která byla pražena nejvýše před 2 týdny. Kávu skladujte v neprůhledné a vzduchotěsné nádobě, neměla by se k ní dostat vlhkost ani jiné aromatické potraviny.

Kávová zrnka jsou plná aromatických olejů, které se mletím uvolní a velmi rychle se ztrácí. Kupovat si již mletou kávu je v pořádku, pokud jste schopni dané množství do pár dní zpracovat. V opačném případě se vyplatí kupovat zrnkovou a mlít si jednotlivé porce sami. A to bez kvalitního mlýnku prostě nejde.

Vlastnoručně namletá káva je zážitek

Základem je nepodcenit výběr vhodného mlýnku. Mlýnek na kávu se zdá být zbytečnou investicí navíc, ke které se odhodlají maximálně tak nějací hipsteři nebo pozéři. Není to ale pravda. Pokud si s přípravou nechcete lámat hlavu anebo zatím nejste ochotní dát určitou částku za kvalitnější přístroj, nechte si kávu umlít přímo v pražírně. Udělají to pro Vás rádi a navrch Vám poradí s přípravou.

Pokud si chcete užít pocit, že jste si kávu namleli sami, neváhejte a pořiďte domů kávomlýnek. K dostání je široký výběr, cena se odvíjí od kvality přístroje a množství kávy, který je schopen namlít. Je jasné, že kavárna pro svůj provoz potřebuje velký elektrický mlýnek s pořádným zásobníkem. Doma si vystačíte s menším ručním mlýnkem, který se dá pořídit do 1000 Kč.

ruční mlýnek na kávu

Elektrický nebo ruční mlýnek?

Je poměrně jedno, zda se rozhodnete pro elektrický nebo ruční mlýnek. S ručním mlýnkem máte proces mletí doslova „ve svých rukou“. Chce to sice cvik, ale ta radost z vlastnoručně umleté kávy stojí za to. Elektrický mlýnek je rychlejší a dalo by se říct jednodušší, přístroj mletí ohlídá za Vás. Před zakoupením mlýnku si ale ujasněte dvě důležité věci: kolik má mít stupňů hrubosti a kolik kávy potřebujete namlít. Vezměte v potaz, zda si kávu připravujete např. výhradně ve French pressu anebo v překapávači a zda ji vaříte jen pro sebe nebo potřebujete kávou občerstvit 6 dalších lidí.

Jestli jste už odhodláni ke koupi, ohlídejte si, aby byl mlýnek vybaven mlecími kameny. Ty vám totiž zaručí, že jednou pomletá zrnka propadnou do zásobníku a nebudou se mlít stále dokola. Pak by totiž káva nebyla namletá rovnoměrně, ale na různě velké kusy, což by se projevilo při jejím louhování – nebylo by stejnoměrné a výsledný nápoj by byl buď mdlý nebo hořký. Rozhodně nekupujte mlýnek s čepelemi, stejně tak je nemyslitelné rozsekat zrnka v obyčejném kuchyňském robotu. Jednak bude mletí (tedy spíš „sekání“) nestejnoměrné, jak už bylo zmíněno, a zadruhé se vzniklým teplem zrnka znehodnocují.

Hrubost mletí

Mlýnek už máme a teď jak ho nastavit? Hrubost mletí závisí na způsobu přípravy kávy. Obecně platí, že čím jemněji namletá káva, tím kratší čas je k jejímu louhování potřeba. Pro přehlednost pro Vás máme následující tabulku:

hrubost mletí kávy - tabulka

Více o jednotlivých způsobech přípravy kávy a espressu píšeme v samostatných článcích. Nezapomeňte, že si můžete koupit sebekvalitnější a sebedražší kávu, ale nevhodnou přípravou si ji znehodnotíte. Je potřeba rozmyslet si, jaký způsob přípravy kávy si vyberete a tomu přizpůsobit i mletí.

Jak správně namlít kávu pro přípravu espressa pěkně shrnuje video z naší partnerské italské pražírny Caffé Diemme:

Máte zájem o kvalitní kávu i v práci, ale nemůžete si dovolit odbíhat do kavárny nebo připravovat kávu poctivě jako doma? Zkuste se podívat na naši nabídku kávovarů do kanceláře, které dokáží kávu samostatně namlít i připravit. Kromě kávovarů nabízíme i nápojové automaty.

Meleme, meleme kávu…
4.6 (92%) 5

Autor: Katka
Sdílet:

Okomentujte článek v diskuzi!

Sledujte nás na Facebooku
Nejlepší káva
italská zrnková káva
Caffè Montenero Aromatico
směs káv arabica a robusta
Caffè Montenero Nero

Co musíte o kávě vědět?

Přejít na blog
Poptávkový formulář
control; ?>

Ozveme se vám do jednoho pracovního dne

GDPR complaint Jméno, email, telefon jsou nutné položky, pro následnou komunikaci s pověřenou osobou. Data nejsou poskytovány třetí straně